utorok 29. apríla 2014

Tri príbehy o narodení / Three stories about birth


Ako pripraviť svoje malé dieťa na príchod ďalšieho, ešte menšieho dieťatka? Neviem presne... ale toto som skúsila. Ešte stále sa spolu učíme. Ale je to krásne.

How do you prepare your little child when even smaller child is to come into the world? I don't really know... but this is what I've tried. We're still learning. But it's beautiful.



Ak máte záujem o celú knihu, môžete si ju stiahnuť tu. Poteším sa spätnej väzbe v komente alebo mejlom na osemrukdoma@gmail.com. The complete book available for download here. Please send me feedback in a comment or to the osemrukdoma@gmail.com (The book is in Slovak. Please contact me if you are interested in the translations.)


Zahnuté dvojstránky si dajte zviazať kovovou väzbou na strane, kde sú  okraje listov voľné.
Fold the pages and bind them on the loose side.
 

piatok 18. apríla 2014

"Mešác" / The Moon

Dnes sa nám nedarilo zaspať. V takéto dni cítim, že nevládzem byť mamou, ktorá je hodna svojich detí a radšej by som mala byť ticho a držať sa bokom. Ale aspoň sme s Agátkou pred spaním stihli naháňať kosti po obývačke, štekať a zavýjať na "mešác".

We didn't get a midday nap today. I should keep myself quiet on such days, as I feel my actions would not prove me worthy of my children. But the late evening found us barking, howling and chasing bones across our living room. Blast.
biely akryl na kamienkoch z Dunaja / white acrylic paint on the pebbles of Danube river

sobota 12. apríla 2014

Montessori Mobiles

Ilúzie bokom, u nás to nie je tá čistá disciplinovaná krása, akú človek predpokladá za usporiadanými fotkami z Montessori domácností. Pre Agátku je Inka ležiaca na matraci na zemi magnetom, ktorému sa nedá odolať! Ale bezpochyby matrac na zemi a Mobile nad dieťatkom znamená pár cenných minút, počas ktorých sa mame uvoľnia ruky a dieťatko so záujmom sleduje krásu vo fascinujúcom pohybe. Tá krása rozvíja jeho bytosť, ktorá je pripravená naplno nasávať podobu sveta a súvislosti v ňom. A ruky môžu napríklad objať staršieho súrodenca.

Please be not under the illusion of a disciplined Montessori tidyness, as our Inka on the ground means Agátka on her, next to her on under her tiny body. Sometimes it's rather crazy. But it still gives me a few moments of empty arms and stimulating beauty for Inka.


Montessori Mobiles sú stimulačné závesy určené pre najmenšie bábätká. Jenoznačné línie a tvary, farebnosť podliehajúca zrakovému vývinu novorodenca a minimalistický dizajn sú alternatívou voči komerčne dostupným "kolotočom". Bábätku ponúkame mobile, keď je naplno bdelé a dokáže vnímať stimuly z okolia. Mňa Monte Mobiles oslovili a tu by som vám rada ponúkla malú ochutnávku.

Ako prvý sme Inke zavesili Munari Mobile. Mala dva týždne a najprv ho vládala pozorovať asi 30 sekúnd. Postupne stále dlhšie, až ho raz večer sledovala 20 minút. Nádherne sa točí vo vánku a pôsobí mierne vesmírne. Všetci členovia našej rodiny si pod ním poležali. Vyrobila som ho z čierneho a bieleho papiera, ktorý som následne laminovala a silonom zavesila na drevené paličky nafarbené akrylom (nákres).


The elegant and minimalistic Munari Mobile was the first one we used with Inka. At first she managed to watch it only for 30 seconds. She watched it for 20 minutes just a few days later.




Ďalší zo série Montessori Mobiles je Octahedron Mobile. Mňa odrádza jeho časté lesklé prevedenie a hoci okolo šiestich týždňov sú tri základné farby to pravé pre zrak a mozog dieťatka, ja som ako druhé som nad Inku spontánne zavesila tri borovicové šišky, ktoré si ju hneď získali. Moje deti sú niekedy možno farebne podstimulované :-)

Beauty can be found everywhere. Simple Cone Mobile was the next at our home. I like natural shapes and colors and I was happy when Inka appreciated them too.
Ako tretí sme okolo dvoch mesiacov použili Gobi Mobile. Inka ho dostala od Lucie, ktorej myseľ a ruky produkujú množstvo praktických a krásnych realizácií. Vianočným guliam ešte nikdy u nás nebolo venovanej toľko pozitívnej pozornosti. Inka práve teraz pod ním leží, usmieva sa, džavoce a udiera doň ručičkami.

We hung the Gobi Mobile above Inka's floor matrace at around two months. It was made by the practical mind and creative hands of Lucia (she used Christmas balls). Our Inka is smiling at the Gobi mobile and hitting it with her hands at this very moment.
Drevený krúžok na stužke. Podobne jednoduchá je aj rolnička na stužke. Prínosom závesných aktivít je, že umožňujú dieťatku byť aktívne na rovnej podložke. V Montessori pedagogike je to najmä podložka položená priamo na zem. To umožňuje dieťatku voľný pohyb a pripravuje ho na pretáčanie sa a lozenie. Tieto možnosti mu neposkytneme, pokiaľ ho v čase najväčšej aktivity vložíme do sedačky, kde svoju svalovú aktivitu dokáže smerovať len do akéhosi predklonu, či až posadenia sa.

Wooden ring
on a ribbon.
Posledný Mobile, ktorý som pre Inku vytvorila je Mobile z motýľov. Je Inkin obľúbený, no zároveň posledný, lebo už väčšinu času trávi na brušku, pretáča sa a snaží sa plaziť. Bolo to veľmi pekné obdobie, bábätko moje milé.

Inka is already spending most of her time on her tummy. So our last and very favorite mobile is the Butterfly mobile.





Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac o Montessori Mobiles, tu o nich píše Kylie z How We Montessori. Ak aj vás láka vyrobiť Munari Mobile, Rachel z Little Red Farm rozpracovala postup výroby a nákres v slovenčine nájdete tu.
 


Kylie of How We Montessori wrote some wonderful posts on the Montessori Mobiles. And if you're interested in making one yourself as well, Rachel of Little Red Farm created a wonderful tutorial that can be found here. A Slovak version is available here.
 

utorok 1. apríla 2014

Farebný ľad / Colorful ice



Potravinové farby, voda, mraznička, misky s horúcou a studenou vodou, lyžička, tácka a zvedavé dieťa.
Food  coloring, water, freezer, bowles of hot and cold water, spoon, tray and a curious toddler.