streda 3. septembra 2014

Montessori puzzle loptička - tutoriál


Ušila som túto loptičku pre chlapca, ktorý rastie v maternici mojej vzácnej priateľky.

Každé dieťa, ktoré sa zrodí do priestoru, ktorý tu bol pred jeho počatím, je nepochopiteľným novým začiatkom, ktorý tento priestor navždy zmení.

Niekoľkokrát som to pocítila ešte silnejšie - že dieťa, ktoré takto vidím rásť, je viac, než vzácne, pretože nie je samozrejmosťou, že je.

Nech sa Ti dobre rastie, žije, ľúbi, kráča a prežíva všetko, čo máš pred sebou. Tešilo ma premýšľanie o Tebe a Tvojej maminke pri šití týchto stehov.

This is a tutorial for the ever awesome Montessori Puzzle Ball. It is in Slovak, as there already are wonderful tutorials in English online - written by Rachel from Little Red Farm and Meg from The Secret of Childhood for example. It is warm and precious to be making a present for someone - gives plenty of time to think about the person you're making the present for. This Montessori Ball kept my thoughts on a little boy growing in the shelter of my friend's body. Be well, grow, love and enjoy what is ahead of you!

Tutoriál
Na nákres kruhov potrebných na výrobu loptičky sa hodia misky, či poháre. Hotová loptička bude približne taká veľká, ako táto "šablóna". Čím je loptička menšia, tým ťažšie sa šije a zároveň lepšie drží bábätku.

Vystrihnite 6 kruhov, ktoré budú tvoriť vnútorné povrchy a 3 kruhy, ktoré budú na úplnom povrchu. 

Všetky kruhy nastriháme na štvrťkruhy. Vonkajšie, čiže zelené štvrťkruhy som potom ostrihala na symetrické "lístky". Moje látky boli elastické, a tak som si pomohla poukladaním dvoch štvrtín na seba a následným obstrihaním.





Z nastrihaného materiálu ušijeme 12 rovnakých "lupeňov". Vždy v ňom bude jeden (zelený) "lístok" a dve (béžové) "štvrťky".

Najprv zošijeme zelený lístok" s jednou "štvrťou". Látky zošijeme na priliehajúcich oblúkoch. Aby boli lupene pevné v rohoch, šitie začáname zo stredu. Na stroji použijeme mód, ktorý sa zastavuje vždy s ihlou spustenou, čo nám fixuje látku na mieste. Od stredu teda šijeme ku kraju, kde látku okolo spustenej ihly otočíme o 180 stupňov, cez stred prešijeme lupeň až ku opačnému koncu, kde sa opäť otočíme a vrátime do stredu:





Ku rozrobenému lupienku priložíme druhú (béžovú) "štvrťku". Lupienok na stroj položíme tak, aby sme neprešili jeho druhú stranu!


Opäť postupujeme od stredu ku okraju, kde však látku neotočíme o 180 stupňov, ako v prvej fáze, no so zdvihnutou pätkou stroja lupienok otočíme a upraceme tak, aby sme zošili jeho cíp, čiže smerujeme smerom preč od oblúku:



  
Lupienok budeme plniť vatelínom cez otvor ktorý si necháme  v jeho cípe. Pokiaľ chcete dať do stredu loptičky rolničku, skráťte cíp tak, že ho na stroji nezašijete ať po koniec, čím sa pri následnom ručnom šití môže lupeň zvnútra trochu skrátiť, aby sa nakoniec dnu zmestila rolnička.

Ja som rolničku dnu nedávala, a tak som na jednej strane lupeňa látku zošila až po spodok. Opäť sa okolo spustenej ihly vrátime naspäť, k zelenému "lístočku". Látky si upraceme naspäť okolo spustenej ihly a zošijeme opäť "lístok" a "štvrťku" #2 až po druhú stranu. Tam sa znovu otočíme smerom k vnútornému cípu budúceho lupienka. Pozor, šijeme len do dvoch tretín, aby sme nechali priestor na plnenie vatelínom. Vrátime sa rovnakým spôsobom na miesto, z ktorého sme vyšli (stred "lístku" a "štvrťky" #2).




12 lupienkov pomocou ostrého predmetu pretočíme, husto naplníme vatelínom a ručne zašijeme.

Od tohto bodu šijeme ručne. Trojice lupienkov zošijeme v rohoch:
Spolu zošijeme aj cípy:

Týmto postupom získame 4 takéto "trojlupene". 3 z nich k sebe vzájomne v rohoch prišijeme alebo zviažeme špagátikom ako Meg. Je dobré zošiť aj ich vnútorné spoje, aby lopta bola pevná. Teraz dnu môžeme vložiť a upevniť aj rolničku. Nakoniec všijeme/priviažeme aj posledný "trojlupeň". Montessori puzzle loptička:



 Príjemné šitie a premýšľanie popri tom!

6 komentárov:

  1. zložitejšiu vec som asi v živote nerobila! klobuk dole.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som zasa este nikdy netancovala na Hlavnej stanici a s istotou viem tiez povedat, ze by som sa ani do kufra nenapratala, nehovoriac o tom, ze neviem, kto by ma v tom kufri vedel zdvihnut.

      Odstrániť
  2. Krásná hračka a bezva návod:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem! A tiez dakujem za vsetky Vase nadherne navody.

      Odstrániť
  3. Chcem pochváliť úžasne urobenú procesuálnu schému, ktorá nezaprie "liečebácku krv" na využitie tejto kreatívnej a praktickej hračky pre našich najmenších :) pekná práca, len tak ďalej

    OdpovedaťOdstrániť