pondelok 24. augusta 2015

Banány vo svojej najlepšej forme / Bananas at their best


Agátka je slabý jedák, ale zato maškrtník. Zmrzlinu si pýta od januára do januára. Takáto sa hodí vždy. Výsledná konzistencia je neuveriteľne zmrzlinovitá!

Ingrediencie: banány.

To je všetko. Fakt! Nič iné. Mali sme v pláne pridať čučoriedky, ale nedočkali sa! Zmizli v nejakom hladnom brušku, kým som bola v nemocnici.

V Montessori pedagogike je veľký dôraz kladený na pripravené prostredie. Odkedy máme Inku, n-e-j-d-e nám to. Dosť často varíme medzi neumytým riadom a som rada, že aspoň to jedlo stihnem pripraviť. Pri tejto zmrzline sme ale vyslali Inku s Rasťom na rande a my s Agátkou sme si to naozaj užili. Na pripravenej pracovnej ploche sa varilo tak dobre!

Pomôcky: 
podložka na krájanie
nôž (Inka krája vlnkovaným, Agátka príborovým)
tácka (na ktorej banány vložíme do mrazničky)
kuchynské kliešte alebo vidlička na prekladanie
nádoba na mixovanie
mixér
mištičky
lyžičky

Teším sa, keď sa mi podarí pripraviť varenie tak, aby Agátka nebola „môj malý pomocník“, ale aby ona sama bola samostatný kuchár, aspoň čiastkových úkonov. Túto zmrzlinu vie trojročné dieťa pripraviť úplne samé.

Fáza pred zamrznutím: Dieťa ošúpe banány, šupy vyhodí. Banány nakrája. Preloží ich rozprestreté na tácku. Tácku vloží do mrazničky.

Po zamrznutí: Už zamrazené banány dieťa vyberie z chladničky. Nechá ich pár minút postáť v izbovej teplote. Potom ich poprekladá do mixéra. Banány rozmixuje. Naloží do mištičiek.


Zje! Ten moment sústredenia, keď jedia niečo, čo im chutí, ma neprestáva baviť sledovať!


Banana ice cream. A recipe that a three year old can prepare completely by herself. Agatka doesn't care much about food in general, but when it comes to sweets, that's a different story. She could eat ice cream from January to January. This one does no harm.

Ingredients: bananas. Nothing else, no kidding.

Kitchen tools needed: 
a cutting board
knife
tray (for the banana pieces to be put in the freezer)
small kitchen tongs for transfering the bananas
mixer
bowls
spoons

All of it can be done by the child. I like to prepare cooking for Agatka in a way that she is not my little helper, but she is the cook, doing at least partial tasks independetly.

The preparation:
The child peels the bananas. She throws the peels away. She cuts the bananas. Transfers them to a tray to be frozen. Puts the tray into the freezer. Waits...

Once the bananas are frozen, she takes them out. Lets them sit in a room temperature. Transfers them into the mixer. Mixes them well. Serves.

Eats!

I will never get tired of watching them eating food that makes them happy. So quiet all of a sudden, surprised by the pleasure.

3 komentáre:

  1. super je to, ale vieš nad cim som najviac premýslala? - co ste robili v tých castiach kuchtenia kedy trebalo čakat? kým sa baban zmrazi alebo po vytiahnutí - kym sa ohreje na izbovu teplotu.... agatka trpezlivo cakala na banany kým boli v tej mraznicke?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuz, boli sme na Orave a potom v nemocnici, co ti budem hovorit :-)
      ale aj bez Oravy by to preslo hladko, baby su uz na mrazenie zvyknute a chapu, ze treba cakat. Dnes jedli cisty lad ("cukriky"), ktory davala Agatka mrazit asi predvcerom. Uz si proste zvykli.

      Odstrániť
    2. Aha, a v tej izbovej teplote, to trva asi dve minuty, toho sa neboj.

      Odstrániť