utorok 26. januára 2016

Dotýka sa...

....nás smrť. Tento ostatný polrok desivo často. Absurdne, ako len smrť. Minulý týždeň vo svojej najnezmyselnejšej podobe. Niekedy priamo, inokedy nepriamo. Raz náhle a potom tak, že na si na nás čaká a my o nej vieme.

A zároveň čakáme na zrodenie. Tento polrok bol a je zvláštny.

Veľa som rozmýšľala nad tým, prečo a kedy reaguje trojročná Agátka strachom na nejakú tému, či príbeh. Opakovane nadobúdam pocit, že rozprávka o troch prasiatkach je pre ňu desivejšia, než kniha priamo o smrti. Je to zvláštne a som rada, že žijeme v dobe, kedy vznikajú knihy pre deti, ktoré majú menej slov, no tie slová majú svoje premyslené miesto na stránke knihy aj v ústach rodiča.

Dievčatá si často vyberajú tieto dve. Nie sú preplnené slovami, no zároveň sa dotýkajú podstaty vecí priamo. Návšteva malej smrti od Kitty Crowther, vydal Baobab...



 A Gaarderov Anton a Jonatán, Albatros.




3 komentáre:

  1. Hodně sil...
    Je to možná směšné, ale tyhle knížky vedu v patrnosti, že až bude jednou třeba... tak je pořídíme. Vlastně jsem vděčná, že za dobu, co jsou naše děti na světě, jsme tohle téma neřešili. I když jednu dobu se Šimon hodně o smrt a hlavně pohřbívání zajímal. Měl dost legrační úvahy a otázky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miriamka myslime na vas a prajeme tebe a Rastikovi vela sil na prekonanie tohto tazkeho obdobia.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Miriamka myslime na vas a prajeme tebe a Rastikovi vela sil na prekonanie tohto tazkeho obdobia.

    OdpovedaťOdstrániť