pondelok 25. januára 2016

Kreslenie do piesku / Drawing in the sand

Je to jedna z najkrajších Montessori pomôcok. Grafomotorický nácvik v piesku. Skrýva sa za ním viac, než len možnosť písať prstom. Jemnosť, sústrednie, hranice, prirodzená korekcia chyby. A najmä je to naozaj príjemné a krásne.

Používame dekoračný piesok z IKEA, ale rovnako poslúži obyčajný piesok, či strúhanka, alebo iný sypký príjemný materiál.

Ruka v ruke s pieskom idú kartičky so šmirgľovými číslami, či písmenami. Ako tu u Kylie. My ich nemáme.
Nedávno som objavila takéto obrazce. Kartičky si môžete voľne stiahnuť.

A ešte poznámka k realite. Piesok dlho stál v polici a len občas si ho vytiahla Inka a písala doň I a O, jej milované tvary a písmená. Potom sme ho dvakrát vytiahli s detskou návštevou a vtedy bolo aj treba veľa vysávať. Vysávania sa inak netreba báť. S pokojom konštatujem "vysypalo sa ti" a povysávame. To je všetko. Reagovať hneď a bez výčitiek. Dieťa sa rýchlo naučí s celým konceptom narábať zodpovedne a jemne. A ak nie, možno práve nie je čas na túto pomôcku. Aj to je v poriadku.

Až teraz, asi po dvoch mesiacoch, si Agátka piesok začala vyberať a jednu kartičku za druhou písať do piesku. To, čo pred dvomi mesiacmi nevedela, odrazu ľahko zvláda. Z detského dozrievania sa človeku priam hlava točí. Pýtala si viac motívov, a tak sme sa spolu pustili do strihania ostatných kartičiek, ktoré som mala "do budúcnosti" odložené. Druhá knižka, vystrihnuté motívy, zalaminované, predierkované a spojené krúžkami z kľúčov, je neohrabane kostrbatá, vyrábali sme ju naozaj všetky tri. A ja napriek prvotnému pocitu, že polovicu budeme môcť rovno vyhodiť, si jej krivé okraje s úľubou prezerám a čím krivšie, tým som dojatejšia. Už proste potrebujem porodiť.

Sand tray is one of the most beautiful Montessori materials. You can download nice pre-writing cards here for free. The girls have once again taught me it is most valuable to prepare the material together.



2 komentáre:

  1. Skvele... aj my by sme si take mali spravit:-) len neviem ci uz je na to cas, ale zas...preco nie. Pacia sa mi vase obrazce :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvele... aj my by sme si take mali spravit:-) len neviem ci uz je na to cas, ale zas...preco nie. Pacia sa mi vase obrazce :-)

    OdpovedaťOdstrániť